Auto exporteren met verzekering

januari 2, 2017

Occasion import groeit, export daalt

De occasion import groeit, export daalt. Dat blijk maar weer eens uit de laatste cijfers. Het aantal verkochte auto’s lag in het jaar 2016 een fractie hoger dan in 2015, maar de hoeveelheid uitgevoerde voertuigen was in het vorige jaar juist weer lager dan het jaar ervoor. Daar komt nog eens bij dat de import van tweedehands auto’s naar Nederland toenam.
Dit heeft te maken met bepaalde bewegingen op de Nederlandse automarkt. Zo kochten consumenten hun tweedehands auto verhoudingsgewijs vaker bij een garagebedrijf of occasionhandelaar, dat kende een toename van 4,7 procent. De verkoop tussen particulieren onderling liet een daling zien van 1,8 procent. Daar komt nog eens bij dat de totaal aan consumenten verkochte hoerveelheid auto’s toenam met twee procent. Bij dit alles treden ook nog eens grote verschillen op op merkniveau: zo wisselde de Mini maar liefst 18,2 procent vaker van eigenaar, en de tweede en derde plek worden bezet door Skoda (17,2 procent) en Kia (13,4 procent). Uw occasion exporteren? Bekijk globalcar.nl.

De meeste geëxporteerde occasions belanden in Polen

Hiermee kan gesteld worden dat door de toegenomen binnenlandse vraag het exporteren van een auto minder snel noodzakelijk is geworden en importeren aantrekkelijker was. Zo werden er in 2016 241.754 auto’s uitgevoerd uit Nederland, tegen 247.152 in het jaar ervoor. Twintig procent van dat auto-aantal belandde in Poolse handen, nog altijd het belangrijkste afzetgebied voor auto’s uit ons land. Op nummer twee kwam België en een opvallende nummer drie is Libië. Dit Noord-Afrikaanse land is de enige uitzondering tussen alle Europese landen uit het klassement.

De top tien:

 1. Polen
 2. België
 3. Libië
 4. Roemenië
 5. Duitsland
 6. Litouwen
 7. Servië
 8. Bosnië
 9. Frankrijk
 10. Hongarije

Welk model auto wordt het vaakst uitgevoerd en ingevoerd?

Ook interessant om te lezen is welke modellen auto’s nou het vaakst worden uitgevoerd, iets wat mede afhankelijk zal zijn van de binnenlandse vraag per land. De lijst van de meest uitgevoerde occasions is echter een echte dwarsdoorsnede van het Nederlandse wagenpark, waarbij als vanouds de Volkswagen Golf op de hoogste positie staat.

 1. Volkswagen Golf
 2. Volkswagen Passat
 3. Opel Astra
 4. BMW 3-serie
 5. Audi A4

Ook aan de andere kant van het RDW-loket waar u langs moet voor uw auto export is de VW Golf de vaakst geïmporteerde auto. Het lijstje is eigenlijk weinig verrassend, ware het niet dat een auto als de Toyota Yaris op de vijfde positie de enige niet-Europeaan is. Hun hybrid-model heeft waarschijnlijk een aardige vinger in de pap. . deze zuiige japanner was een jaar eerder nog goed voor veertien procent bijtelling, waardoor de vraag in Nederland aanmerkelijk hoger lag dan in de ons omringende landen.

Top vijf van occasion import:

 1. Volkswagen Golf
 2. Volkswagen Polo
 3. Opel Corsa
 4. BMW 3-serie
 5. Toyota Yaris

Ook al is het zo dat er een export-afname is en een import-toename, er werden in 2016 nog altijd 100.000 auto’s meer uitgevoerd dan ingevoerd.