EUR.1 verklaring of oorsprongscertificaat

EUR.1 verklaring

Geen invoerrechten betalen?

Nu regelen

In het geval dat u een klant heeft van buiten de EU of uzelf een voertuig buiten de EU gaat exporteren dan dient erbij het invoeren van een voertuig invoerrechten te worden betaald. Door middel van een EUR.1 verklaring kan er in het bestemmingsland korting of vrijstelling hiervoor worden afgegeven.

Wanneer geldt de korting of vrijstelling met een EUR.1 verklaring?

Allereerst dient er met het land een handelsovereenkomst te zijn gesloten. Nederland maakt onderdeel uit van de Europese Unie, die met diverse landen (zoals: Noorwegen en Zwitserland) handelsverdragen gesloten heeft. Gebruik dit document om te zien met welke andere landen de EU handelsverdragen heeft gesloten. Ten tweede dient de preferentiële oorsprong van het voertuig te worden aangetoond. Oftewel het voertuig moet een oorsprong hebben of geproduceerd zijn in het land waarmee het handelsverdrag is gesloten. Het aantonen van een preferentiële oorsprong in het bestemmingsland kan door middel van een EUR.1 verklaring.

Wat dient u aan te leveren?

Om een EUR.1 verklaring voor een voertuig te kunnen aanvragen zijn er een aantal zaken die wij van u dienen te ontvangen zodat de aanvraag snel kan verlopen:
Kopie kentekenbewijs voertuig
Kopie verkoopfactuur voertuig
COC/CVO van het voertuig
Eenmalige volmacht
Douane document (EX-A)
Leveranciersverklaring in het geval van een nieuw voertuig

De procedure voor het aanvragen

Het aanvragen van een EUR.1 verklaring duurt in principe minimaal twee werkdagen. Dit is afhankelijk van het tijdstip waarop alle benodigde documenten worden aangeleverd. Houdt bij u export dus rekening met het feit dat u niet eerder kunt vertrekken totdat de EUR.1 in combinatie met het Douane document (EX-A) in uw bezit zijn. Zonder afgestempelde EX-A kunt u namelijk niet aantonen dat het voertuig de EU verlaten heeft.

Advies rondom aanvragen EUR.1

Iedere aanvraag is anders, wilt u graag meer informatie ontvangen of persoonlijk advies over het aanvragen van een EUR.1 Verklaring? Neem dan gerust contact op, wij helpen u graag verder.

Nu aanvragen

Gebruik het formulier hieronder om een vraag te stellen over dit onderwerp

Heeft u al een Douane document (EX-A)?

Mocht u al over enkele benodigde documenten beschikken dan kunt u die hier uploaden en meesturen