Douane document voor export auto

Douane document (EX-A)

EX-A aanvragen?

Nu regelen

Verkoopt en factureert u als bedrijf een voertuig aan een klant die buiten EU woonachtig is? Dan mag u het BTW-nultarief gebruiken. Echter om dit nultarief te kunnen hanteren dient u wel aan te kunnen tonen dat het voertuig de EU verlaten heeft. Dit kunt u aantonen door middel van een douane document of bij de douane bekend als EX-A document. De klant dient het document te laten afstempelen bij de van te voren opgegeven laatste EU grensovergang. Hier zal de douane het document scannen en afstempelen. Dit is genoeg om aan te tonen dat het voertuig de EU heeft verlaten.

BTW gebruiken als onderpand

Om een hele berg aan ellende te voorkomen raden wij altijd aan om het BTW bedrag als onderpand achter te houden. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat een douane document door de klant niet wordt afgestempeld en u alsnog het volledige BTW bedrag aan de belastingdienst verschuldigd bent. Zorg dus niet dat u afhankelijk wordt van de klant, maar zelf controle heeft over de situatie. Daarnaast raden wij aan om het BTW nummer van de klant te checken is het VIES systeem. Zo bent u er zeker van dat u te maken heeft met een echt buitenlandse zakelijke klant.

Benodigdheden voor het aanvragen van een douane document

Voor het aanvragen van het douane document hebben wij een aantal gegevens en documenten van u nodig:
Kopie kentekenbewijs voertuig
Kopie verkoopfactuur voertuig
Grensovergang waar het voertuig de EU zal verlaten
Kopie legitimatie
Eenmalige volmacht
Laadlocatie van het voertuig (Let op! Het voertuig dient zich op deze locatie aanwezig te zijn tot vertrek. De douane kan dit steekproefsgewijs controleren)
Loslocatie van het voertuig

Eenmaal als deze gegevens bij ons binnen zijn kunnen wij het douane document dezelfde dag nog in orde maken. In de meeste gevallen zal het aanvragen van een douane documenten niet langer dan enkele minuten duren voordat de aanvraag geaccepteerd is en wij het document digitaal hebben ontvangen. Neem voor informatie contact op.

Nu aanvragen

Gebruik het formulier hieronder om een vraag te stellen over dit onderwerp

Mocht u al over enkele benodigde documenten beschikken dan kunt u die hier uploaden en meesturen