Auto exporteren met tijdelijk kenteken

september 18, 2014

Wat is een uitvoer – of exportkenteken?

Een keuze om een auto naar het buitenland te laten exporteren kan om een varia aan redenen zijn. Ongeacht de reden, het is van groot belang dat de administratie goed geregeld is. Ten slotte is het niet alleen onhandig en onvoordelig voor u om dit niet goed geregeld te hebben, het is tevens strafbaar om nog met de auto de weg op te gaan zonder geldig kenteken.

Omdat een geëxporteerde auto geen Nederlands kenteken mag hebben, en dat u er wel rechtsgeldig er mee moet kunnen rondrijden in de tussentijd dat het vehikel wordt geëxporteerd, bestaat er een uitvoer– of exportkenteken.

Maar, wat is een uitvoer– of exportkenteken?

 

Uw uitvoer– of exportkenteken, wat is het en hoe regelt u het?

Een kentekenbewijs spreekt bijna voor zich. Het is een bewijs van registratie van uw auto. Uw kenteken geeft belangrijke informatie weer zodat het zichtbaar is dat u legaal gebruik maakt van het voertuig. De situatie verandert dan als de auto geëxporteerd wordt. Vaak is er een periode van tijd die benodigd is om de auto daadwerkelijk naar het buitenland te krijgen. Om deze periode te overbruggen en het legaal te maken het voertuig nog te mogen gebruiken, kan er een uitvoer– of exportkenteken en bijbehorende kentekenplaten worden aangevraagd.

Met een uitvoer– of exportkentekenkunt u voor een bepaalde tijd, namelijk 14 dagen, op legitieme wijze gebruik maken van de auto. Een uitvoer– of kenteken vervangt dus het Nederlandse kenteken. U regelt dit door naar een RDW of RDW-gerechtigd bedrijf te gaan. Hier wordt uw Nederlandse kenteken vernietigd en vervangen door een exportkenteken.

 

Wat heeft u nodig?

Voor een uitvoer– of exportkentekenbewijs heeft u het volgende nodig;

–          het volledige, meest recente kentekenbewijs Deel I (IA), Deel II(IB) en Kopie Deel III/Overschrijvingsbewijs (II);

–          de bijbehorende kentekenplaat/-platen.

Natuurlijk dient u zich ook te kunnen identificeren bij het bedrijf dat het uitvoer– of exportkenteken voor u regelt. Een geldig ID is dus van belang. Met een uitvoer– of exportkenteken kunt u dus uw auto legaal besturen voor een bepaalde tijd en dus vervoeren naar het land waar u uw auto naar toe wilt exporteren. Het kenteken zelf moet een wit bord zijn met duidelijk leesbare letters. Omdat karton eenvoudig beschadigd of door bijvoorbeeld regen onleesbaar wordt, kunt u bij gespecialiseerde autozaken een metalen versie hiervan laten maken.

Samenvattend krijgt u bij de aanvraag van uw uitvoer– of exportkenteken:

–          een uitvoerverklaring;

–          een uitvoerkentekenbewijs en -kentekenplaten (ook zonder APK).

 

Uw uitvoer– of exportkenteken in 1 keer goed geregeld bij GlobalCar

Uw uitvoer– of exportkenteken en de bijbehorende uitvoerverklaring is het belangrijkste element in de export van uw voertuig. Uw uitvoerverklaring geeft aan dat u niet langer aansprakelijk bent voor voertuiggebonden verplichtingen zoals de motorrijtuigenbelasting. U mag dan ook niet meer rondrijden met het voertuig, behalve als u beschikt over een uitvoer- of exportkenteken.

Om dit eenvoudig en meteen goed geregeld te hebben kunt u terecht bij GlobalCar. U neemt de gevraagde documenten mee en GlobalCar regelt de rest.

Jaarlijks verzorgt GlobalCar voor honderden voertuigen de exportdocumentatie en -kentekens. Aan de Anthony Fokkerstraat 24 in Oud-Beijerland kunt u terecht voor de volledige afhandeling van de export van uw auto.