november 27, 2015

Op wintersport met een sneeuwketting

Veel plezier komt met veel sneeuw in de bergen. Welke wintersport je ook doet: een lekkere laag sneeuw is onontbeerlijk. Maar met de auto is sneeuw ronduit vervelend. Hieronder staan enkele tips om veilig door de sneeuw heen en weer naar de Alpen te komen.

Winterbanden

Winterbanden zijn in de winter in de Alpen een must. Er is al veel over geschreven, dus dat zullen we je deze keer besparen.

Zicht

Om veilig te kunnen rijden is goed zicht ’verplicht’. Zorg ervoor dat je ruiten goed sneeuw- en ijsvrij zijn, evenals je spiegels. Haal ook zo veel mogelijk sneeuw van je dak af. Bij plotseling remmen kan de sneeuw van het dak over je voorruit heen glijden. Zorg er ook voor dat je motorkap en de lichten helemaal sneeuwvrij zijn.

Wegrijden

Zelfs met winterbanden kan het wegrijden van een gladde parkeerplaats lastig zijn. Trek ten eerste op in de tweede versnelling. Banden slippen minder snel weg in z’n twee dan in z’n een. Als de wielen ook doorslippen in z’n twee kan je proberen te schommelen om van de parkeerplaats weg te komen. Laat de koppeling heel langzaam opkomen, als de auto ietsjes in beweging komt laat je de koppeling weer los, de auto glijdt nu weer naar achter, als de auto hierna weer naar voor terug glijdt laat je de koppeling weer iets opkomen. Herhaal deze schommeling totdat de auto genoeg beweging heeft om uit de parkeerplaats weg te rijden.

Steil

​Stop niet onnodig op een steile bergweg. In beweging gaat een klim van een steile weg vaak prima. Maar om vanuit stilstand weer op gang te komen is vaak onmogelijk. Winterbanden zijn een must (en bijna altijd verplicht) in winterse omstandigheden.

Twijfel niet

Twijfel bij een te glad wegdek niet om kettingen om te leggen, met of zonder winterbanden. Begint de auto te slippen, of wordt de steile weg te ’net aan’? Twijfel dan niet om kettingen om te doen. Het is beter om even koude handen te hebben dan in de berm te liggen.

Snelheid

Rijd niet harder dan je gezonde verstand je laat rijden (of zachter dan dat). Op gladde wegen slippen auto’s zeer snel weg. Rijd niet te hard. Wees ook voorbereid op wat er na een bocht kan komen: achter elke bocht kan een plak ijs of sneeuw voor gevaarlijke glijpartijen zorgen.

Slipcursus

De allerbeste tip is het volgen van een slipcursus. Professionals leggen je zo het ‘hoe en wat’ uit om een slip goed onder de controle te houden. Erg leerzaam en ook heel erg leuk!

Parkeertip

​Het is verstandig om ‘s winters je handrem zo min mogelijk te gebruiken. Zet je auto in een versnelling om onbemand wegrijden te voorkomen. Een handrem kan namelijk vast vriezen, wat ‘s ochtends vroeg wegrijden zo goed als onmogelijk kan maken.