november 18, 2016

Nog geen verbetering in de autohuur in het buitenland

Ondanks de langdurige inzet van de Consumentenbond is er nog geen verbetering in de autohuur in het buitenland. Wie in een ander land een auto wil huren tijdens zijn vakantie, moet nog steeds erg alert zijn. Verhuurders doen alsof de auto’s heel voordelig te huren zijn, maar uiteindelijk blijft de huurder berooid achter.
Wat iemand kwijt is aan het afkopen van het eigen risico kan bijvoorbeeld nogal verschillen. Ook zijn de voorwaarden en prijzen vaak nogal schimmig. De Consumentenbond hield steekproeven bij vijf toeristenoorden aan de Spaanse oostkust, in zowel het laagseizoen als het hoogseizoen, bij vijf bemiddelaars, zes verhuurbedrijven en een aantal vergelijkingssites. Alleen bij het onder Nederlandse toeristen erg populaire Sunny Cars kwamen er geen extra kosten bovenop de prijs die ze in de advertentie beloven. Een auto huren of leasen? Ga naar globalcar.nl voor meer informatie.

Veel klachten bij Consumentenbond van automobilisten over autohuur

Nadat de Consumentenbond vroeg om misstanden op dit gebied te melden stroomde de mailbox vol. Een voorbeeld was een verhuurder die de consument onder druk zet om ter plekke verzekeringen af te sluiten. Ook worden manoeuvres uitgehaald met de hoeveelheid brandstof in de tank, wordt een aanwezige schade opeens op een huurder verhaald of schrijven ze spookbedragen af van creditcards.

Vorig jaar heeft de Consumentenbond het complete onderzoek overhandigd aan toezichthouder de ACM (Autoriteit Consument en Markt), aangevuld met een tienpuntenplan voor meer eerlijkheid en transparantie in de buitenlandse autoverhuursector. Een onderdeel hieruit was onder meer een vaste totaalprijs voor alle noodzakelijke verzekeringen.

Helaas is er in het afgelopen jaar nog maar weinig gebeurd ten goede van de huurders. Aanvankelijk beloofden de verhuurders beterschap, maar in de praktijk was daar in het afgelopen laag- en hoogseizoen bijster weinig van te merken, nadat de verhuursector ook nog eens op de vingers was getikt door de Europese Commissie.

Ondanks aanpak Consumentenbond weinig verandering bij autohuur buitenland

De Consumentenbond meldde in de laatste Consumentengids dat in de populaire vakantielanden nog altijd auto’s worden aangeboden tegen stuntprijzen, waarbij dan in een later stadium blijkt dat er nog andere kostenposten bij komen zoals verzekeringen. Zoiets wordt dan weliswaar genoemd in de kleine lettertjes, maar die zijn dan ook nog eens in het Engels, terwijl het Engels van de autoverhuurder ook niet altijd even verhelderend zal zijn.

Een andere voorval die aan de orde van de dag is, is dat de autohuurder bij thuiskomst nog eens een verrassing krijgt in de vorm van een creditcardafschrijving voor brandstof en schade. Dit betreft dan schade die meestal niet door de huurder is veroorzaakt, maar wel in zijn schoenen wordt geschoven.