Motor exporteren

december 28, 2016

Een motor exporteren, hoe werkt het?

Een motor exporteren, hoe werkt het? Het belangrijkste is dat als uw motor met een Nederlands kenteken naar het buitenland vertrekt, u de registratie van deze motor moet stopzetten bij de RDW. Als dit eenmaal is afgerond, kan de verzekering worden stopgezet en vervalt de motorrijtuigenbelasting.

De export van uw motor kunt u terecht bij GlobalCar, wij zijn een bedrijf dat erkend is voor export door de RDW.

Hoe voert u een motor met Nederlands kenteken uit

Ga naar de RDW of een RDW-erkend bedrijf voor export. De motor in kwestie hoeft u in dit geval niet bij u te hebben. Vervolgens betaalt u de kosten van 9,54 euro en de RDW meldt het voertuig af in het Nederlands kentekenregister als u de nummerplaten heeft ingeleverd.

Vervolgens ontvangt u als u een papieren kentekenbewijs hebt het vrijwaringsbewijs, het tenaamstellingsbewijs en een papieren kentekenbewijs deel 2 voor export. Hierop staan de gegevens van de nieuwe eigenaar. De voorgenoemde zaken heeft u nodig voor de herregistratie in het land waar de motor heen gaat.

Mensen met een kentekenbewijs op creditcardformaat ontvangen een vrijwaringsbewijs, het kentekenbewijs op creditcardformaat en een papieren kentekenbewijs deel 2 voor export.

Als alles in orde is, is vanaf deze handeling het kenteken van uw motor niet meer geldig. Met het kentekenbewijs deel 2 mag u dan nog maximaal 14 dagen op Nederlandse wegen rijden. Als voorwaarde wordt gesteld dat u deze twee weken nog verzekerd bent en een wit kentekennummer heeft. Indien u niet meer met de motor gaat rijden dan kan de verzekering ongedaan worden gemaakt. Bedenk dat als u uitvoert buiten de EU, u ook langs de Douane moet voor ‘aangifte ten uitvoer’.

Nieuwe eigenaar kan het beste zelf de RDW-procedure regelen

Documenten die u moet meebrengen voor de RDW-handelingen: een geldig legitimatiebewijs, het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en de kentekenplaten. Als u een rechtspersoon vertegenwoordigt moet u een kopie uittreksel van de Kamer van Koophandel meebrengen.

Als de motor in het nieuwe land een kenteken moet krijgen en het voertuigbewijs (deel IA) ontbreekt, dan kunt u een vervangend kentekenbewijs aanvragen. Om in het nieuwe land een kenteken te ontvangen moet u het volledige kentekenbewijs hebben. De noodzaak hiervan is na te vragen bij een ambassade of in het desbetreffende land. Het handigst is het om de nieuwe eigenaar de gehele RDW-procedure te laten regelen.