mei 4, 2016

De keyless entry is diefstalgevoelig!

Het lijkt zo mooi: de keyless entry-sleutel, de opvolger van de alom bekende mechanische sleutels voor auto’s. Onderzoek door ADAC (de Duitse ANWB) heeft echter aangetoond dat in het geval van een keyless entry-sleutel de kans op autodiefstal opmerkelijk hoog is. Een peuleschil voor de autodief. Bezitters van auto’s met een start/stop-knop werken met een dergelijke sleutel, waardoor de deur automatisch van het slot gaat.
Deze sleutels-die-we-geen-sleutels-mogen-noemen staan via een licht- of radioverbinding in contact met een auto. Zodra de eigenaar de auto nadert en de keyless sleutel binnen handbereik heeft, gaat de auto automatisch van het slot. De ADAC heeft met behulp van een illegale versterker, die dieven voor een laag bedrag gewoon op internet kunnen kopen, het zendbereik van de sleutel kunnen vergroten. Hierdoor was het opeens mogelijk om het zendbereik van een sleutel met een paar honderd meter te vergroten.

Politie: meer dan een kwart van de diefstallen is van keyless entry-auto’s

Het is dan ook niet vreemd dat auto’s die je met een knop of een smartphone activeert, steeds meer in trek komen bij het dievengilde, omdat deze auto’s tamelijk makkelijk te stelen zijn. Volgens cijfers van de politie zou meer dan een kwart van alle autodiefstallen gaan om dit soort voertuigen. In Engeland zijn de diefstallen van auto’s waarvan de dief geen sleutel had in 2015 toegenomen tot zeventien per dag.
Het gaat bij de diefstallen over het algemeen niet om dertien-in-een-dozijn autoboefjes. Bij de politie is bekend dat het veelal goed georganiseerde  bendes betreft, die zich hebben gespecialiseerd en hebben geïnvesteerd in apparatuur om de keyless entry-toegang van auto’s te omzeilen. Het hacken van een auto kan al in slechts een paar minuten.

Advies politie: breng extra beveiliging aan

Wat volgens de politie ook aan de orde van de dag is bij de moderne autodief is het open breken van de auto, om vervolgens toegang te krijgen tot de OBD-poort. Als een dief hierin kan binnendringen, is het mogelijk om alle informatie van de autodownloads over te zetten naar een andere elektronische sleutel, die de auto dan gewoon accepteert.
Door de ontwikkelingen op het gebied van de auto’s met keyless entry-toegang adviseert de politie om extra beveiliging aan te brengen naast de reeds bestaande elektronische beveiliging. Als voorbeelden kunt u hierbij denken aan een stuurslot, of een speciaal slot ter bescherming van de OBD-poort. De top van de politie is verder voornemens om de politiek te bewegen om wetgeving te ontwikkelen die de verkoop van de elektronische hulpmiddelen om auto’s mee te openen te kunnen verbieden.