augustus 11, 2015

Goed nieuws voor ‘gearheads’

Na het beruchte ‘hot food’ schandaal eerder dit jaar, waarbij Jeremy Clarkson, zo men zegt, een producer in het gezicht sloeg vanwege een ontevredenheid over de catering, kwam daarmee een einde aan het dienstverband van de heer Clarkson.

Dit betekende het einde van het alom populaire tv-programma Top Gear, in ieder geval in de bezetting die het programma zo populair heeft gemaakt. Er werd gesproken over een voortzetting van Top Gear, waarbij verschillende opties werden besproken, van een geheel nieuwe cast tot verdergaan met de twee overgebleven presentatoren, James May en Richard Hammond. Echter bleek al snel dat zowel de twee resterende presentatoren als de grote groep van loyale fans met niets minder genoegen zouden nemen dan met Top Gear zoals zij het altijd gekend hebben.

Een situatie waarbij geen van beide partijen, de BBC en Top Gear, ook maar enigszins van plan waren te wijken van hun standpunt betekende het einde van het o zo populaire Top Gear volgens de oude formule. Althans, dat leek zo. Onlangs is bekend geworden dat het programma verder zal gaan met de oude bezetting op een nieuw platform, onder een nieuwe naam.

Met dank aan Amazon

Voor de duidelijkheid blijft Top Gear bij de BBC doorgaan. Het enige wat op dit moment bekend is, is dat de radio-dj en Ferrari-verzamelaar Chris Evans één van de rollen van presentator op zich zal nemen. De bekleding van de overige posities is nog niet bekend.

Dit betekent dat de nieuwe show onder een andere naam verder zal gaan. Ook bekend is dat het nieuwe programma niet op tv zal verschijnen, maar wordt aangeboden door de internetgigant Amazon, middels een online streamingdienst.

Een nieuwe autoshow met een bekende cast, Richard, Hammond en May, en naar alle waarschijnlijkheid met dezelfde formule. De opnames beginnen deze herfst en er zijn al drie seizoenen gepland. Goed nieuws dus voor de fans. Helaas zijn er ook mindere kanten aan dit nieuws.

Beschikbaar in Nederland

De online streamingdienst van Amazon, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Netflix, is vooralsnog niet beschikbaar in Nederland. Nu kan iemand die een beetje handig is met computers hier wel omheen, maar ideaal is het niet. Daarnaast is er controverse over de kosten.

Amazon geeft haar klanten in Amerika en daarbuiten de mogelijkheid voor een prime membership. Dit betekent dat voor 79 dollar men onder andere een volledige vrijheid krijgt om alle op Amazon aangeboden series en films te streamen. Helaas zijn de rechten van zeer veel van de aangeboden media alleen binnen de Amerikaanse grenzen geregeld. Met andere woorden kan men, ongeacht het lidmaatschap, geen series en films streamen buiten Amerika.

80 dollar per jaar om het nieuwe tv-programma, dat eerder voor niks op tv kwam, te kijken, waarbij het überhaupt niet zeker is of men de serie kan bekijken, belooft weinig goeds.