augustus 4, 2015

De zelfrijdende auto

Auto is kort voor automobiel. Met andere woorden een mobiel (bewegelijk) en autonoom (zelfstandig). Dit is, was, niet geheel waar. Een auto beweegt uit zichzelf dankzij de motor, maar kan niet als een zelfstandig bewegend geheel gezien worden, omdat er altijd sprake moet zijn van een bestuurder.

Althans dat was zo. Google lijkt weer een stap te hebben gezet om van science fiction werkelijkheid te maken. Het was al een tijdje bekend dat de zoekmachinegigant bezig was met een auto die zichzelf stuurt. Dit is mogelijk door gebruik te maken van GPS, in combinatie met een continu updatende kaart en het gebruik van de nodige sensoren. Een zeer simpele uitleg die in de basis verklaart hoe dit moet gaan werken. En ook al lijkt dit in theorie mogelijk, de meeste mensen gingen er vanuit dat het nog wel een hele tijd zou duren voordat deze auto’s werkelijk de weg op zouden gaan. Nu is echter bekend geworden dat Google een bedrijf heeft opgestart dat de ontwikkeling van deze auto’s tot een realiteit gaat maken.

De Google auto

Documenten die in bezit zijn van de Britse krant The Guardian en verschillende websites maken melding van deze ontwikkeling. Het gaat hier om een zelfstandig bedrijf dat deze auto’s gaat ontwikkelen. Het blijkt uit het feit dat Google Auto het eerste zelfstandige bedrijf is dat ze opstarten dat ze de ontwikkeling zeer serieus nemen. Uit de documenten van The Guardian blijkt verder dat het bedrijf Google Auto in 2011 is opgericht en dat dit bedrijf verantwoordelijk is voor de tests met deze auto’s. Het gaat hier om omgebouwde wagens van Lexus en wagens die door Google zelf ontwikkeld zijn.

Google heeft langere tijd aangegeven zelfrijdende auto’s te willen realiseren door samen te werken met een al bestaande autofabrikant. Dit lijkt tegenstrijdig met de oprichting van een eigen bedrijf.

Wat gaat er veranderen?

Wat er gaat veranderen is een vraag die nu niet te beantwoorden is. Wat echter als een paal boven water staat is dat dit nieuws zeer interessante tijden belooft voor de auto-industrie. Uit het feit dat bekend is dat Google al experimenten heeft uitgevoerd met deze wagens op de openbare weg, in combinatie met dit nieuws en het feit dat ook Apple bezig is met de ontwikkeling van deze wagens, blijkt dat men serieus rekening moet houden met deze nieuwe techniek.

Werkelijk zelfsturende auto’s, geen toekomstmuziek meer. Dat het nog wel even zal duren voordat de consument de keuze heeft voor deze mogelijkheid is duidelijk. Echter zal het niet zo lang meer duren als de meeste mensen hadden gedacht.