Opties op geimporteerde auto

juni 6, 2016

De populairste occasion

Ook het afgelopen kwartaal bleken dezelfde autotypes weer de populairste kleine occasions te zijn: de Opel Corsa, de Volkswagen Polo, de Renault Clio, de Ford Fiesta en de Seat Ibiza. De reden hiervan is de voordelige prijs. Hoewel de gemiddelde prijs van de kleinere tweedehands auto’s in het eerste kwartaal van 2016 licht steeg, is deze nog steeds lager dan bij de metingen van het vorige jaar.

Zo was de prijs van een kleine occasion in het begin van 2016 gemiddeld 8.600 euro; vijfhonderd euro minder dan in de vergelijkbare periode in het vorig jaar, terwijl de prijs van een occasion gemiddeld 12.800 euro bedroeg. Al deze cijfers kwamen naar voren in de periodieke ‘marktmonitor’ van de autoportal AutoScout24.

In 2016 twee maal zo veel zoekopdrachten gesignaleerd voor auto’s van vier jaar oud

De autoconsument richt zich niet specifiek op de nieuwste kleinere occasions, maar juist op modellen van vier tot vijf jaar oud. In het voorbije seizoen in 2016 werd hier maar liefst 830.000 keer naar gezocht. Dit cijfer betekent een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. Vreemd genoeg wordt het minst gezocht naar auto’s van minder dan een jaar oud. Volgens het onderzoek is dit te wijten aan de hogere prijzen van dit soort relatief jonge auto’s. Want een tweedehandsje van zo’n vier jaar oud kost gemiddeld de helft van de nieuwwaarde, namelijk zo’n achtduizend euro, en heeft vaak een zelfde kwaliteitsniveau.

Doordat de nieuwere auto’s minder populair zijn leidt het ertoe dat dit type langer te koop staat en het aanbod ervan toeneemt: dit is gestegen met maar liefst 92 procent als we het vergelijken met dezelfde periode in 2015.

Bruine auto’s zijn het duurst

Het occasionaanbod is het grootst onder de auto’s in de categorie twee tot drie jaar oud; hiervan waren er 8.600 advertenties, wat een stijging betekende van negen procent. Ook de tweedehands auto’s van vier tot vijf jaar oud namen toe qua aanbod, met drie procent.

Het afgelopen kwartaal bedroeg het aantal kleine occasions op AutoScout24 gemiddeld 43.000 (op het totaal van 172.000. Dit houdt een stijging in van negentien procent. Onder de occasions van vier tot vijf jaar oud komen de kleuren blauw, grijs en zwart het meest voor.  Volgens het onderzoek is dit een prettig gegeven voor de Nederlandse autoconsumenten, omdat de meeste mensen het meest gesteld zijn op grijze en zwarte auto’s.

Opmerkelijk is ook dat bruin gemiddeld genomen de duurste kleur is, en het minder gewilde groen het voordeligst. Een bruine auto ging gemiddeld voor 12.000 euro van de hand, terwijl een groene (of een gouden exemplaar) gemiddeld drieduizend euro opbrachten.