december 21, 2015

BMW’s Dynamic Parking Prediction

Een van de grootste ergernissen in het verkeer is eindeloos rondjes rijden op zoek naar een parkeerplaats. Als het aan BMW ligt is dit probleem op te lossen met hun nieuwe Dynamic Parking Prediction systeem. Dit systeem zal automatisch kijken waar parkeerplekken beschikbaar zijn in samenwerking met alle andere auto’s die zijn uitgerust met dit systeem.

 

Vele auto’s maken licht werk

De kern van dit nieuwe systeem, voor het eerst gedemonstreerd deze zomer in Detroit, is het voorspellen van verkeersstromen. BMW heeft hiervoor al technologie die gebruikt wordt om files en verstoppingen te vermijden. De autogigant wil deze data koppelen aan een kaart met beschikbare parkeerplaatsen om te kunnen voorspellen waar nog een plekje vrij zou kunnen zijn. Het doel van dit systeem is om het zoeken naar een parkeerplaats eenvoudiger en sneller te maken, vooral in drukke binnensteden.

 

BMW’s bestaande systemen gebruiken een netwerk van auto’s, die constant doorgeven of ze in beweging zijn en waar ze zijn. Aan de hand van deze gegevens kan uw auto vervolgens bepalen of er knelpunten of verstopping op uw route liggen. De auto past vervolgens de route aan om deze verstoppingen te ontwijken, wat u tijd en brandstof scheelt.

 

Het grote probleem met dit systeem is dat voor een goede voorspelling veel data nodig is. Deze data kunnen alleen geleverd worden als veel andere auto’s op de weg met eenzelfde systeem werken. De precisie van de voorspelling hangt af van het aantal auto’s dat aangeeft dat een parkeerplek vrij is. BMW is voorlopig van plan het systeem toe te voegen aan zijn nieuwste modellen, maar verwacht niet dat het meteen werkt. Waarschijnlijk zal het systeem pas later geactiveerd worden, zodat het netwerk van auto’s op de weg een kritieke massa heeft bereikt waarbij de voorspellende software werkt.

 

De toekomst komt er aan, zonder bestuurder

Dynamic Parking Prediction is slechts één van de projecten bij BMW. Naast een netwerk van communicatie wil de autogigant ook dat de software de patronen in de verstopping herkent en zichzelf aanleert bepaalde routes te volgen. Deze zelf-lerende software zou moeten helpen files te voorkomen en verstopte binnensteden te ontlasten.

Er wordt zelfs gewerkt aan een systeem om auto’s zichzelf te laten besturen in parkeergarages. De visie van BMW is dat u uitstapt en de auto zijn eigen parkeerplek laat zoeken. Als u later in de avond weer terugkomt, rijdt de auto naar buiten zodat u niet door een krappe parkeergarage hoeft te rijden. Voorlopig is dit nog toekomstmuziek, maar als het aan BMW ligt wordt dit snel de realiteit.