auto exporteren zonder kentekencard

augustus 23, 2017

Auto exporteren zonder kentekencard

Een auto exporteren levert u meestal meer op dan in eigen land, maar kan u een auto exporteren zonder kentekencard? Vaak is er daar een grotere vraag naar bepaalde merken of types. Daarnaast gelden er in uw voordeel vaak andere regels. Qua regelgeving bij auto export is het onder meer belangrijk te weten of u een auto kan exporteren zonder kentekencard. Want hoe zet u een auto op naam bij verkoop in het buitenland? Hieronder leest u alles over een auto uitvoeren met of zonder kentekencard.

auto exporteren zonder kentekencard

Kentekencard: voordelen voor zowel u als de koper in buitenland

Sinds 2014 digitaliseerde de overheid het overschrijven van een voertuig en werd het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. De voordelen bij autoverkoop van een kentekencard zijn:

 1. De kentekencard is in binnen- en buitenland veiliger en minder fraudegevoelig voor zowel u, een autokoper en instanties als fiscus en verzekeraars.
 2. In tegenstelling tot het oude systeem past de card in elke portemonnee.
 3. Bij een autoverkoop is sinds 2014 het overschrijvingsbewijs verruild voor de verplichte 9-cijferige tenaamstellingscode.

Welke auto heeft verplicht een kenteken?

In Nederland geldt het voor het bezit of de verkoop van elk voertuig dat deze kentekenplichtig is. De enige uitzonderingen hierop zijn:

 1. Voor wie een grensverkeerkenteken heeft, zoals (land)bouwvoertuigen.
 2. Wie een handelaarskenteken heeft voor erkende bedrijven.
 3. Andere voertuigen met een speciaal kentekenbewijs.

Omdat het wegens emigratie maar vooral autohandel met het buitenland steeds populairder wordt om een auto te exporteren naar Duitsland, Polen  of andere Oost-Europese landen, leest u hieronder meer over de kenmerken, voordelen en nadelen van een auto op naam zetten of een auto uitvoeren zonder kentekencard.

Stappenplan voor het exporteren van een auto zonder kentekencard

 1. Wie (een deel van) het kenteken of kentekenbewijs niet heeft, moet bij het RDW een vervanging aanvragen. Na uitvoerige controle verstuurt de RDW dit vervolgens naar het adres dat bekend is bij de Basisregistratie Personen (de Burgerlijke Stand).
 2. Daarna regelt Globalcar de exportpapieren . Vervolgens regelenen wij een exportkentekenbewijs en een twee weken geldige speciale witte exportkentekenplaat. Hiermee kan het voertuig worden geregistreerd in het nieuwe land.
 3. Raadzaam voor Duitsland maar ook voor andere exportlanden is de aanvraag van een Kfz-brief (Kraftfahrzeugbrief). Ook dit kan Global Car voor u regelen. Met een Kfz-brief krijgt u een Duits kenteken dat alom aanvaard en gebruikt wordt in Duitsland en andere Europese landen. Hierdoor verlopen diverse administratieve handelingen soepeler in verschillende landen.
 4. Wij sluiten voor de bestuurder van de auto een minimaal veertien dagen geldende internationale WA-verzekering af (een groene kaart).
 5. Controleer de APK-vervaldatum. Deze moet bij auto export een verplichte geldigheidsduur hebben van minimaal veertien dagen om op de openbare wegen te mogen rijden, tenzij er sprake is van vervoer door een transporteur. Overtreding kan leiden tot fikse boetes.
 6. Tot slot volgt het invoerproces in het andere land. Dit verschilt per land, zeker buiten de EER-zone. Wilt u geld, tijd en stress besparen en uw auto met of zonder kenteken exporteren, schakel dan een expert als GlobalCar in. Hieronder vertellen wij u de talloze voordelen die wij bieden tegen een betaalbaar bedrag!

Maak gebruik van de service van een intermediair als GlobalCar bij auto exporteren

Of u nou een ouderwets kentekenbewijs hebt of de huidige kentekencard: GlobalCar begeleidt al bijna dertig jaar de uitvoer van auto’s en neemt u alle rompslomp uit handen. Wij hebben veel kennis en jarenlange ervaring. Onze specialisten hebben dagelijks met het RDW te maken, dus het uitvoeren van een auto naar een ander land is bij ons in veilige handen.

Omzeil de ambtelijke molen van de RDW, vermijd ingewikkelde communicatie in een andere taal en ontloop juridische verantwoordelijkheid door de uitvoer van uw auto uit te besteden aan de ervaren mensen van GlobalCar. Wij zijn uitstekend ingevoerd in de wetgeving van veel landen, zijn bekend met alle exportprocedures van auto’s en verkleinen uw risico op fouten tot een minimum.

Neem gerust contact op met GlobalCar voor een auto op naam zetten of exporteren zonder kentekencard naar Duitsland, België of een ander land.