EX-A document

december 24, 2014

Auto exporteren buiten EU

U wilt uw auto exporteren buiten de EU. Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening mee moet houden als het aankomt op het exporteren van een auto buiten de EU. Het kan soms lastig zijn om uw auto te exporteren buiten de EU. Door alle regels en wetten heen kan het wat ingewikkeld overkomen. In dit blogbericht worden een aantal grote vragen beantwoord die te maken hebben met het exporteren van uw auto buiten de EU.

Ik wil een auto exporteren buiten de EU, hoe zit dat met de BTW?

Indien u een voertuig verkoopt aan een particulier of een zakelijke partij buiten de grenzen van Europa, dan heeft u recht op teruggaaf van de BTW. U hebt pas recht op deze teruggaaf als het voertuig de EU daadwerkelijk heeft verlaten, wat moet worden aangetoond met een EX-A formulier. U wordt geadviseerd de BTW wel eerst (als borg) in rekening te brengen aan de koper tot (met behulp van het ExA formulier) is aangetoond dat het voertuig de EU-grens heeft gepasseerd.

Ik wil mijn auto exporteren buiten de EU. Heb ik dan recht op BPM teruggave?

Wanneer u uw auto gaat exporteren buiten de EU, bestemd voor een land buiten de EER, in aanmerking komt voor BPM restitutie is het van belang dat u de auto voor export verklaart en vervolgens in een ander EER land dan Nederland (bijv. Duitsland) registreert.

Zelf rijden naar het buitenland, wat voor kenteken heeft u hiervoor nodig?

Welk type exportkenteken u gebruikt is afhankelijk van de situatie waarin u exporteert. In sommige gevallen is het voor de hand liggend om een Nederlands exportkenteken te gebruiken, in andere gevallen is het veel beter om gebruik te maken van een Duits exportkenteken. Maar ook dan is de vraag welk Duits kenteken het beste past bij uw wensen. Wij adviseren u om altijd vooraf contact op te nemen met een exportdienstverlener.

GlobalCar kan uw auto exporteren buiten de EU

GlobalCar kan de export van uw auto buiten de EU voor u verzorgen. Jaarlijks verzorgt GlobalCar voor honderden auto’s de exportdocumentatie en kentekens. Zonder veel problemen en rompslomp kunt ook u uw auto via GlobalCar laten exporteren buiten de EU.