Groene kaart vervallen

januari 28, 2017

Alles over auto verzekeren

Alles over auto verzekeren is handig om te weten als u net een nieuwe auto heeft aangeschaft. Natuurlijk wilt u er dan zo vlug mogelijk gebruik van maken, maar dat kan helaas nog niet als u geen autoverzekering heeft afgesloten. Want als u onverhoeds krijgt te maken met schade aan of diefstal van uw auto, dan zit u met een serieus probleem!
Alles over auto verzekeren valt natuurlijk niet in één blog te vertellen, maar hieronder treft u wel een belangrijke basis. Net als bij ziektekostenverzekeringen is er veel keus, met vele voorwaarden en vele premiehoogtes.

WA verzekering, WA met volledig casco of allrisk

In Nederland geldt als meest minimale verplichting dat u een WA verzekering afsluit. In dit geval wordt alle schade aan personen en uw en andermans auto dan vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Dat is dan ook de enige functie van een WA verzekering. Mensen vinden dit een prettige verzekering als de dagwaarde van hun (oudere) auto laag is.

Naast de basis van een WA verzekering kunt u ook kiezen voor WA plus beperkt casco. Behalve de schade aan anderen heeft u dan ook een dekking voor storm- ruit- en brandschade, aanrijdingen met dieren, inbraak en diefstal. Schade door eigen toedoen is echter niet gedekt bij deze variant. Aanvullend kunt u een rechtsbijstandverzekering erbij afsluiten. Mensen met een auto van tussen de zes en tien jaar kiezen vak voor een WA plus beperkt casco.

Een allriskverzekering is een WA met volledig casco. In dit geval wordt niet alleen het bovenstaande vergoed, maar ook nog eens aanrijdingen, slippen, het te water raken van de auto én schade door eigen schuld. Een allriskverzekering wordt meestal afgesloten door autobezitters met een auto van jonger dan vijf jaar, omdat de dagwaarde dan nog relatief hoog is.

Uiteindelijk dekt een allriskverzekering ook niet alles en voor een bedrag van circa vijf euro per maand hebt u er ook nog een schade-inzittendenverzekering bij. Dit dekt ook nog eens de schade aan bagage en kleding, de medische kosten of het inkomensverlies als u blijvend invalide zou raken.

Let op dat niet alleen de auto-leeftijd en de dagwaarde een factor van belang zijn. Het kan zinnig zijn om een ruimere autoverzekering te nemen als u altijd krap bij kas zit. Mocht er iets gebeuren, dan weet u zeker dat de verzekeraar al uw kosten betaalt.

GlobalCar: ook voor auto verzekeren

Ook bij GlobalCar kunt u terecht voor auto verzekeren. Op deze site kunt u eenvoudig en betrouwbaar uw premie berekenen. Met onze handige tool weet u snel welke verzekering voor u het voordeligst is of welke het best op uw persoonlijke situatie aansluit. Raadpleeg deze site of neem contact op met GlobalCar.