maart 2, 2017

In 2017 stijgt vraag naar occasions

In 2017 stijgt de vraag naar occasions. Dit komt doordat er in 2016 enorm veel is gezocht naar tweedehands auto’s. Hierbij geldt dat de vraag met vijftig procent toenam, maar het aanbod aan occasions maar met tien procent. Omdat er te weinig aanbod was, stegen de prijzen van occasions met negen procent.

Het gemiddelde bedrag dat de consument in 2016 moest neertellen voor een occasion was met ruim duizend euro toegenomen tot net iets over de 13.000 euro. Deze cijfers komen naar voren op basis van gegevens van de marktmonitor van online autoportal AutoScout24. De top tien van populairste occasions van vorig jaar zijn achtereenvolgens Volkswagen Golf, de BMW 3-serie, Audi A4, Audi A3, Opel Astra, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Ford Focus, Audi A6 en tot slot de BMW 5-serie.

 

Vraag naar kleinere occasions is toegenomen in 2016

Opvallend in deze top tien is dat de vraag naar de kleinere compacte auto is gestegen. Volgens AutoScout24 zocht 45 procent op hun site in 2016 naar een auto uit dit segment. Hieruit blijkt ook dat de automobilist de hand graag op de knip houdt: de kleinere auto’s zijn goedkoper in gebruik, de wegenbelasting en verzekering kost minder en ze zijn zuiniger dan modellen uit hogere klasses.

Gelukkig voor de autoconsument bestond in 2016 op autoverkoopsites 55 procent van het aanbod uit kleinere modellen. Bij de ‘kleintjes’ was de keuze het grootst bij auto’s van tussen de vier en de vijf jaar oud. Dit is nota bene een toename van 52 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Binnen het compacte segment is bij de modellen van vier à vijf jaar oud het aanbod in 2016 toegenomen met zes procent.

 

Kleine occasion van tussen vier en vijf jaar oud het populairst

Ook wordt jaarlijks in het onderzoek van de marktmonitor van AutoScout24 meegenomen wat nou eigenlijk het populairste bouwjaar is van favoriete modellen. Het meest gewild is dan een kleiner model auto van tussen de vier en vijf jaar oud. Bij de middelgrote modellen ligt dit op een leeftijd van tussen de zes en de acht jaar.

In 2016 nam de vraag toe naar kleine en middelgrote modellen met respectievelijk 65 en 61 procent. Het aanbod steeg vorig jaar, maar minder hard dan de vraag, die was immers maar dertien procent. AutoScout24 raadt potentiële autokopers daarom aan om nu toe te slaan als u een kleine of compacte auto wil aanschaffen. Het prijskaartje van een kleiner model auto bedroeg in 2016 gemiddeld 8.840 euro, bij een compact model lag dat bedrag op 11.330 euro. Opmerkelijk is dat in deze laatste klasse de vraagprijs in 2016 met slechts één procent toenam.

 

Wilt u uw occasion verkopen of wilt u juist een occasion kopen? Neem dan snel contact met ons op!