Douane grenspost

Auto export buiten EU

Advies voertuig export?

Nu aanvragen

Auto export buiten EU. Een compleet pakket waarmee u zonder problemen het voertuig naar het bestemmingsland buiten de EU kunt rijden. In veel gevallen wordt het exporteren van een voertuig buiten de EU als een lastige en ingewikkelde kwestie gezien. Met dit pakket proberen wij het tegendeel te bewijzen. Het is belangrijk om vooraf een goed overzicht te hebben van de zaken die nodig zijn om het voertuig voorbij de douane te krijgen in Nederland of in het bestemmingsland. Door middel van de juiste documentatie voorkomt u problemen aan de grens. Daarnaast zijn er in Nederland nog een aantal andere zaken die belangrijk zijn voor het exporteren van de auto. Betreft het een BTW auto dan is het douane document (EX-A) een eis om de BTW terug te kunnen vragen nadat het voertuig de EU verlaten heeft.

Inhoud van het pakket

U zult voor dit pakket eigenlijk alles moeten aanleveren zodat de auto geëxporteerd kan worden. Dit houdt in de originele kentekenplaten, kentekenbewijs en tenaamstellingscode. Eenmaal als de auto dan geëxporteerd is zult u worden voorzien van de volgende documenten en zaken:

Kentekenbewijs deel II
Groene kaart
Vrijwaringsbewijs
Een set witte kentekenplaten
EX-A Douane Document

Invoerrechten in het bestemmingsland

In veel landen buiten de EU dient er bij het invoeren van het voertuig invoerrechten te worden betaald. Dit bedrag is per land anders en hangt af van het type voertuig, leeftijd enzovoort. Hoeveel dit precies is kunt u achterhalen in het bestemmingsland. Hier kan korting of kwijtschelding voor worden gekregen door het aanvragen van een EUR.1-verklaring. Dit document bewijst dat het voertuig oorsprong heeft binnen de EU. De voorwaarde is wel dat er een Handelsverdrag dient te zijn afgesloten met dit land. Meer informatie over een EUR.1-verklaring vindt u hier.

Een BTW voertuig leveren buiten de EU

Bij levering van een BTW auto aan een klant die het voertuig meeneemt buiten de EU mag het 0%-BTW tarief gehanteerd worden. Let wel dat het verlaten van de EU aan moeten worden getoond middels een afgestempelde EX-A. In de meeste gevallen adviseren wij dealers en garagebedrijven bij verkoop aan klanten van buiten de EU de BTW als borg achter te houden en pas terug te storten bij het aanleveren van het afgestempelde EX-A document. Lees meer over het EX-A hier.

Rest BPM terugontvangen

Het verzoek tot teruggave van de rest-BPM is niet mogelijk met een registratiebewijs van een land buiten de Europese Economisch Ruimte (EER). Om rest-BPM terug te kunnen vragen dient een voertuig te worden duurzaam te worden geregistreerd in een land binnen deze economisch ruimte. Landen die buiten deze ruimte vallen zijn bijvoorbeeld, Servië en Zwitserland. Ter uitbreiding op het pakket zou dit eventueel mogelijk zijn, neem hiervoor contact op of maak gebruik van het onderstaande formulier.

Wilt u graag meer informatie rondom dit pakket of over de onderdelen ervan? Neem dan contact op of laat een bericht achter via het formulier.

Nu aanvragen

Gebruik het formulier hieronder om een vraag te stellen over dit onderwerp