Europese unie

Auto export binnen EU

Advies voertuig export?

Nu aanvragen

Auto export binnen EU. Met dit pakket heeft u eigenlijk alles wat u nodig heeft om alle zak en in Nederland af te kunnen handelen en er zonder probleem naar het bestemmingsland kan worden gereden. Voordat dit pakket wordt gekozen is het belangrijk om na te gaan of BPM wel kan worden teruggevraagd voor dit voertuig. Hiervoor gelden in principe twee eisen. Eis 1: het voertuig is voor het eerst in Nederland geregistreerd is na 16 oktober 2016. Eis 2: dat de auto registreert gaat worden in een EER land. Door de gegevens in te vullen die voor uw voertuig van toepassing zijn, kunt u snel achterhalen of het desbetreffende voertuig hiervoor in aanmerking komt.

 

 

Inhoud van het pakket

U zult voor dit pakket eigenlijk alles moeten aanleveren zodat de auto geëxporteerd kan worden. Dit houdt in de originele kentekenplaten, kentekenbewijs en tenaamstellingscode. Eenmaal als de auto dan geëxporteerd is zult u worden voorzien van de volgende documenten en zaken:

Kentekenbewijs deel II
Groene kaart
Vrijwaringsbewijs
Een set witte kentekenplaten

Met dit pakket kan er zonder problemen naar het bestemmingsland worden gereden, waar de auto ingevoerd kan worden. Eenmaal als de registratie voltooid is, dan kan de laatste stap worden genomen: Het verzoek tot teruggave van de rest-BPM. Dit kan door middel van een kopie van het buitenlandse kentekenbewijs.

Rest-BPM sneller terug ontvangen

Het verzoek tot teruggave van de rest-BPM kan pas worden gedaan op het moment dat het voertuig is ingeschreven in het bestemmingsland. Door middel van KFZ-brief (duitse brief) kan de BPM al worden teruggevraagd vanaf het moment dat de auto is geëxporteerd. Zeker in het geval van verkoop aan een onbekend persoon kan dit een goede optie zijn. Neem voor de mogelijkheden contact op.

BTW terug bij export binnen de EU

Bij sommige tweedehands voertuigen staat expliciet vermeld dat het een BTW voertuig betreft. Dit betekent dat het voertuig zakelijk geregistreerd is geweest en dat er hierover BTW is afgedragen. Bij levering aan een buitenlands bedrijf binnen de EU mag er tegen het 0%-BTW tarief. U maakt in dit geval gebruik van een intracommunautaire leveringen. Let op dat vooraf het BTW nummer van de klant dient te controleren, dat kan via deze link. Daarnaast moet worden aangetoond dat het voertuig definitief is ingeschreven in het bestemmingsland door middel van een kopie van de registratie. Bent u een particulier? Dan kunt u geen BTW terugkrijgen bij export binnen de EU.

Certificaat van Oorsprong (CVO)

In veel gevallen zal er voor de registratie van het voertuig nog gevraagd gaan worden naar een Certificaat van Oorsprong (CVO). Dit is een document waar alle technische gegevens van de auto gespecificeerd staan. In sommige landen zoals: België, Frankrijk, Spanje en Zwitserland wil men graag dit document zien tijdens de keuring. Echter bij sommige merken zal dit af fabriek met de auto worden meegeleverd. In de praktijk blijkt dat dit vaak niet het geval is. Meer informatie rondom CVO’s vindt u hier.

Wilt u graag meer informatie rondom dit pakket of over de onderdelen ervan? Neem dan contact op of laat een bericht achter via het formulier.

Nu aanvragen

Gebruik het formulier hieronder om een vraag te stellen over dit onderwerp